آشنایی با هنر طراحی پارچه در ایران برای علاقه مندان دختر پسر
آشنایی با هنر طراحی پارچه در یارن برای علاقه مندان دختر پسر
شاید با خود بپرسید که طراحی پارچه چطور انجام میشود؟ باید گفت فرایند ایجاد نقوش و عناصر هنری بر روی پارچه همراه با رعایت نکات فنی نساجی تا طراحی و دوخت و در نهایت تولید انبوه آن را “طراحی پارچه و لباس”گویند. این هنر همان طور که از عنوانش پیداست به دو شاخه اصلی طراحی برای پارچه و لباس تقسیم میشود.
لباسها و پوشاک همواره در طول تاریخ نشاندهنده فرهنگ، شخصیت و حتی مقام افراد بودند و به دلیل اهمیت زیادی که در زندگی مردم دارند، امروزه به صورت تخصصی و حرفهای در صنعت مد و پوشاک مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتهاند. طراحی پارچه و لباس قدمت بسیار طولانی در زندگی انسان دارد. در طراحی پارچه خصوصیات اقلیمی، آداب و رسوم و باورهای مردم در رنگها و طرح و اشکال مختلف تأثیر گذار است.
توجه به منسوجات و پوشاک نه تنها از باب رفع نیازهای بشری مهم است، بلکه اهمیت آن از نظر اقتصادی در توسعه کشورهای جهان نیز اهمیت دارد و در این راه باید درخواست و نیاز مشتری مورد توجه قرار گیرد. در این میان باید توجه داشت که رشته طراحی پارچه کاملا ذوقی و هنری بوده و افرادی که این رشته و یا شغل را انتخاب میکنند، باید اهل حوصله و آشنا به شرایط اجتماعی و روحیات و ارزشهای اعتقادی مردم خود باشند.
تعریف طراحی پارچه و لباس
طراحی پارچه یا Textile Design میتواند به دو صورت انجام گیرد: یکی ایجاد طرحهای جدید با تنوع در بافت تار و پود پارچه و دیگری انتقال نقش بر روی پارچه آماده.
گرایش های تحصیلی طراحی پارچه و لباس
در روش اول که بیشتر در حیطه نساجی است، طراح باید با بازی و ایجاد تغییرات در بافت تار و پود پارچه، طرحهای جدید و متنوع ایجاد کند. بنابراین داشتن تخصص و تجربه درباره شناخت پارچه، نخکشی و قواعد آن و همچنین نرمافزارها و دستگاههای بافت اهمیت بسیار زیادی در این زمینه دارد.
اما در روش دوم طراحی پارچه ولباس، نقوش و عناصر تزئینی با رنگهای مخصوص پارچه به صورت دستی و یا با شیوهها مختلف مدرن و سنتی چاپ از قبیل روتاری، سیلک، غلطکی بر روی پارچههای آماده، منتقل میشوند.
پارچهها با بیشتر وسایل زندگی ما از قبیل لباس، فرش، پرده، حوله و … مرتبط هستند. بنابراین ایدههای طراحی برای آنها باید دارای خلاقیت و نوآوری باشند، چرا که نقش مهمی در صنعت مد و فشن بازی میکنند. از طرف دیگر هماهنگ کردن این طرحها با استانداردهای زیباییشناسی و همچنین شناخت بازار و نیازهای آن اهمیت بسزایی در این حرفه دارد، چون پارچهها باید توانایی پاسخ به سلیقههای طیف وسیعی از مخاطبان را داشته باشند.
روش های طراحی پارچه و لباس
طراحی لباس دو شاخه اصلی به نام تکدوزی و مزون و صنعت دارد. شاخه صنعت نسبت به تکدوزی که تنها لباس را برای یک فرد مشخص طراحی میکند، کاربردیتر است و نیازهای گروه بزرگی از افراد جامعه را پوشش میدهد. این رشته هنری بسیار دقیق و حساس بوده و مراحل مختلفی چون طراحی، دوخت و تولید انبوه را در خود جای داده است.
همانطور که اشاره کردیم طراحی پرچه و لباس پیوند زیادی با فرهنگها و اقوام مختلف داشته و در تار و پود زندگی مردم ریشه دوانده است. از این رو طراحان مد باید توان ارائه لباسهای زیبا و باب طبع افراد و مشاغل مختلف و البته کاربردی را داشته باشند.
طراحی پارچه و لباس اولین و مهمترین گام در روند تولید پوشاک است که به روشهای مختلف انجام میگیرد:
- طراحی ابتدایی بر روی کاغذ و در نهایت انتقال آن به پارچه
- ایجاد طرح به صورت مستقیم بر روی پارچه با برشها و اتصالات ساده و کلی
- استفاده از نرمافزارهای مخصوص موجود برای این کار
- انتقال طرح به پارچه، دوخت و تولید آن بصورت انبوه
کسب درآمد و موفقیت شغلی در طراحی پارچه در ایران
لازم است بدانید که در بسیاری از مواقع، طراحی پارچه و لباس فرایند بسیار پیچیده و دقیقی است که مستلزم داشتن مهارت و دانش تخصصی در زمینه شناخت انواع پارچه و نقوش آن، تسلط بر شیوههای خلاقانه طراحی لباس و تکنیکهای مرتبط و در نهایت توان تجزیه و تحلیل بازار و نیازهای آن است.
طراحی پارچه اساساً روند ایجاد طرحهایی برای پارچه، نسج طراحی پارچه و هرچیزی که به نسج مربوط است، میشود. وظیفه اصلی یک طراح پارچه تولید و طراحی عناصر هنری برای پارچه با در نظر گرفتن نکات فنی نساجی است که در طراحی پارچه و لباس به صورت عمده در پوشاککوراسی
میان طراحی پارچه و لباس نمونهها، نشان دهنده اهمیت منسوجات و پارچه در زندگی روزانه ماست. تولید منسوجات نه تنها در اشیا و وسایل زندگی ما مهم است، طراحی پارچه بلکه در صنعت مد و فشن نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. طراحی پارچه توانایی الهام دادن، برند کردن و استایل دادن به یک مجموعه مد است. این هنر در صنعت نساجی نه تنها که یک هنر خلاقانه است، بلکه شکلی از کسب و کاری اقتصادی محسوب میشود.
به عبارت دیگر رشته طراحی پارچه یک فرایند ایجاد نقش با یا بر روی تاروپود طراحی پارچه و انتقال هنر به منسوج است. الیاف، نوع نخ، نمره نخ، رنگ، کاربرد محصول و سیستم تولید نکات فنی است طراحی پارچه که باید در طول طراحی یک طراح در نظر بگیرد. طراحی پارچه با فشن، فرش و هر چیزی که با پارچه سروکار دارد، در ارتباط است. طراحی پارچه در انواع وسایل زندگی ما وجود دارد. به عنوان مثال لباسهای ما، فرشها و زیراندازها، پردهها، حولهها و عروسک، همه و همه یک نتیجه از طراحی پارچه محسوب میشوند.
آشنایی با طراحی پارچه
طراحی پارچه لباس بیانگر فرهنگ، قومیت، شخصیت و مقام یک فرد بوده و به همین دلیل ارزش و اهمیت بسیاری داشته است و به همین دلیل باید برای طراحی پارچه در آموزش طراحی لباس ارزش بسیاری قائل شد. طراحی پارچه چرا که این رشته از یک سو در حفظ فرهنگ و ملیت یک کشور نقش به سزایی دارد و از سوی دیگر میتواند بهترین، راحت ترین و کاربردی ترین لباسها و پارچهها را برای مردم جامعه به ارمغان بیاورد.
در مقاله " طراحی پارچه و گرایش های آن و راه های کسب درآمد طراحی پارچه در ایران " بیشتر در رابطه رشته طراحی پارچه مطالعه خواهید کرد و همچنین گرایش های این رشته را بهتر می شناسید. همچنین برای شرکت در دوره آموزش طراحی پارچه برای مشاوره رایگان با شماره گروه روحی تماس بگیرید.
یکی از گرایش های بسیار جذاب و پرطرفدار در دنیای طراحی مد گرایش طراحی پارچه است که به واسطه ی توسعه ی روز افزون صنعت مد مورد استقبال قرار گرفته است. طراحی پارچه روند ایجاد طرح ها و نقش هایی برای پارچه .نسج و هرچیزی که مرتبط با آن است می باشد. وظیفه ی اصلی یک طراح پارچه طراحی و تولید عناصر هنری با توجه به نکات فنی نساجی برای پارچه است که به صورت عمده در پوشاک و دکوراسیون کاربرد دارد. به عبارت دیگر رشته طراحی پارچه فرایند ایجاد نقش بر روی تار و پود و انتقال هنر به منسوج است. الیاف، نوع نخ، نمره نخ، رنگ، کاربرد محصول و سیستم تولید نکات فنی است که باید در طول طراحی یک طراح در نظر گرفته شوند.
طراحی پارچه با فشن، فرش و هر چیزی که با پارچه سروکار دارد، در ارتباط است. طراحی پارچه در انواع وسایل زندگی ما وجود دارد. به عنوان مثال لباسهای ما، فرشها و زیراندازها، پردهها، حولهها و عروسک، همه و همه یک نتیجه از طراحی پارچه هستند. طراحی پارچه یک رشته هنری و کاربردی است که دارای سه گرایش 1- طراحی لباس 2- طراحی چاپ پارچه 3- طراحی بافت پارچه است.
رشته طراحی پارچه - گرایش طراحی لباس
طراحی پارچه گرایش طراحی لباس دارای دو شاخه اصلی تک دوزی یا مزون و صنعت است که شاخه تکدوزی به طراحی و دوخت لباس برای افراد مختلف میپردازد و شاخه صنعت که کاربردیتر است طراحی پارچه به بخشهای مختلفی تقسیم میشود که از آن جمله میتوان به بخشهای پارچه جین، پیراهن بچه، پیراهن زنانه، لباس مردانه و... اشاره کرد.
در رشته طراحی پارچه - گرایش طراحی لباس به آموزش طراحی کاربردی و طراحی مـُد میپردازد که در این میان طراحی کاربردی شامل طراحی لباس مشاغل و گروههای مختلف جامعه مثل ورزشکاران، قوای سه گانه ارتش و مواردی از این قبیل میشود و طراحی مد نیز جنبه فانتزی دارد؛ طراحی پارچه در این بخش، طراح با کار خود، خلاقیتش را نشان میدهد تا افراد دیگر از این طرح جدید ایده بگیرند و کارهای تازهای را به بازار عرضه کنند.
رشته طراحی پارچه - گرایش طراحی چاپ پارچه
در گرایش طراحی چاپ پارچه، دانشجویان آموزش میبینند که چگونه برای پارچههای بافته شده طرح بدهند. در طراحی چاپ پارچه، از لحاظ رنگبندی، طراحی با راپورتبندی روبرو است. منظور از راپورتبندی این است که طراح، طرح را بر روی پارچه به گونهای تکرار کند که این تکرار چشم آزار نباشد، طراحی پارچه یعنی طراح با توجه به نوع، تراکم تار و پود، رنگ و میزان پذیرش رنگ یا آبی که در پارچه وجود دارد و همچنین نوع چاپ پارچه که میتواند چاپ روتاری، سیلک، غلطکی یا چاپهای مدرن باشد؛ طرح خود را ارائه میدهد.
رشته طراحی پارچه - گرایش طراحی بافت پارچه
دانشجویان در گرایش بافت پارچه به طراحی و نفشبندی پارچه میپردازد. به عبارت دیگر دانشجویان این رشته با طراحی بافت پارچههایی که ساختمان آنها از تاروپود تشکیل شده، آشنا میشوند. دانشجوی طراحی بافت پارچه با تاروپود پارچه بازی میکند تا طرح جدیدی ارائه دهد و در این راستا لازم است که با انواع بافت پارچه آشنا باشد تا بتواند با توجه به نوع کاربرد، طرح مورد نظرش را ارائه دهد. برای مثال پارچه ای که برای مبلمان اداری طراحی میشود، جنس، طرح و رنگش با پارچه مبلمان منزل متفاوت است.
یک دانشجوی طراحی پارچه و لباس باید هنرهای تجسمی را بشناسد و دارای خلاقیت و دید هنری باشد. داوطلبان باید بدانند که رشته طراحی پارچه و لباس، یک رشته کاربردی است؛ یعنی هدف این رشته طراحی اصولی پارچه و لباس با حفظ خلاقیت هنری است و در نهایت باید محصول هنرمند، به صورت تولید انبوه وارد بازار شود. به همین خاطر هنرمندانی که فقط برای حس خودشان طراحی میکنند، در این رشته موفق نمیشوند و بهتر است رشته نقاشی را انتخاب کنند.
حتما بخوانید : آموزش طراحی لباس با نرم افزار مارولوس و جمینی Marvelous & Gemini
حتما بخوانید: شناخت انواع آستین های پرطرفدار و تاثیر آنها در طراحی لباس
راه های کسب درآمد و موقعیت های شغلی طراحی پارچه
امروزه صاحبان صنایع متوجه شدهاند که باید اصول علمی طراحی و رنگبندی را رعایت کنند تا کارشان توان رقابت در بازار را داشته باشد. برای مثال شرکتهای خودروسازی به دنبال الگوساز و طراح بافت پارچه برای روکش صندلی خودرو هستند. بازار کار طراحی پارچه نیز بسیار خوب است و حتی اگر فارغالتحصیل این گرایش جذب سازمانها و مراکز خصوصی و دولتی نشود، میتواند با سرمایهای اندک برای خود، کار کند.
طراحی پارچه اساساً روند ایجاد طرحهایی برای پارچه، نسج طراحی پارچه و هرچیزی که به نسج مربوط میشود میباشد. وظیفه اصلی یک طراح پارچه تولید و طراحی عناصر هنری برای پارچه با در نظر گرفتن نکات فنی نساجی است طراحی پارچه که به صورت عمده در پوشاک و دکوراسیون استفاده میشود.
به عبارت دیگر رشته طراحی پارچه یک فرایند ایجاد نقش با یا بر روی تاروپود طراحی پارچه و انتقال هنر به منسوج است. الیاف، نوع نخ، نمره نخ، رنگ، کاربرد محصول و سیستم تولید نکات فنی است طراحی پارچه که باید در طول طراحی یک طراح در نظر بگیرد.
طراحی پارچه با فشن، فرش و هر چیزی که با پارچه سروکار دارد، در ارتباط است. طراحی پارچه در انواع وسایل زنگی ما وجود دارد. به عنوان مثال لباسهای ما، فرشها و زیراندازها، پردهها، حولهها و عروسک، همه و همه یک نتیجه از طراحی پارچه هستند.
طراحی پارچه این نمونهها نشان دهنده اهمیت منسوجات و پارچه در زندگی روزانه ماست. تولید منسوجات نه تنها در اشیا و وسایل زندگی ما مهم است طراحی پارچه بلکه در صنعت مد و فشن نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. طراحی پارچه توانایی الهام دادن، برند کردن و استایل دادن به یک مجموعه مد است. طراحی پارچه صنعت نساجی نه تنها که یک هنر خلاقانه است بلکه شکلی از کسب و کاری اقتصادی محسوب میشود.
مشتریان یک طراح پارچه چه کسانی هستند؟
مشتری های طراح پارچه ، طیف بسیار وسیعی هستند. یک طراح پارچه می تواند به اشکال متفاوتی کارهای خود را ارایه دهد. برای مثال طراح پارچه می تواند به صورت شخصی کار کند و یا استخدام محیطی شود که به طرح او نیاز دارند؛ مثل کارخانجات نساجی، کاشی و سرامیک، کاغذ دیواری، تولیدکننده های پارچه متری و تکه ای، مزون ها و غیره.
شیوه درست و ایده آل طراحی به این صورت است که طراح پارچه ایده ها و طرح های خود را ارایه دهد، اما چون طراحی پارچه با طیف وسیعی از مخاطب در ارتباط است و اثر او در قالب کاربرد معنا پیدا می کند، طراح پارچه باید علاوه بر شیوه های هنری فردی و ارایه یک اثر زیبا به بررسی پارچه ها نیز بپردازد تا بتواند طرحی ارایه دهد که علاوه بر زیبایی و تامین سلیقه مخاطب، در جهت بهبود سلیقه و بالا بردن سطح طراحی پارچه نیز موفق عمل کند.